Teknoloji

Huawei Pura 70 Ultra İnceleme

Evet, beklenen an geldi; Huawei’nin Dubai’de düzenlediği global etkinlikte tanıttığı akıllı telefonu Pura 70 Ultra resmen şu an elimizde, artık Pura 70 Ultra ile ilgili her bir soruyu cevalayabiliriz. Ama önce aranızda “Pura’da ne? Yeni bir seri mi?” diyenler olabilir. Hemen cevap verelim; hayır, Pura yeni bir seri değil. Huawei, uzun yıllardır P serisi olarak andığımız seriyi tekrar markalaştırarak “Pura” olarak değiştirdi. Huawei Pura 70 Ultra ise serideki 3 modelin en tepesinde yer alıyor. Elbette Huawei sadece serideki telefonların ismini değiştirmekle kalmadı. Açık konuşmak gerekirse, seri ismiyle beraber adeta bir evrim geçirdi. Zira Pura 70 Ultra’nın asıl olayı, arkasındaki “ileri sembol tasarımı” adı verilen üçgen formundaki kamera bloğunda saklı.

Huawei Pura 70 Ultra Kamera Performansı

Huawei’ye özgü mobil fotoğrafçılık markası olan XMAGE etiketini de gördüğümüz kamera bloğundaki tüm kameralar gerçekten muazzam bir kalite sunuyor. Öyle ki DxOMark, 163 gibi tarihin en yüksek puanını vererek Pura 70 Ultra’yı kamera performansında dünyada 1. sıraya yerleştirdi. DxOMark’ın söylediğine göre, telefondaki kameralar bugüne kadar sınıfının en iyi mobil fotoğrafçılık deneyimini sunuyor.

Pura 70 Ultra’nın üçlü kamera diziliminde, sensör kaydırmalı 50MP Pop-out ana kamera, 50MP Makro Telefoto kamera ve 40MP ultra geniş açılı bir kamera bulunuyor. Pura 70 Ultra’nın ana kamerası dışarı çıkabiliyor. Bir dönem pop-up dışarı çıkabilen kameraları telefonlarda görmüştük hatırlarsanız, Pura 70 Ultra’da da benzer bir mantık var, ancak bu defa kamera telefonun üzerinden çıkmıyor, var olan kamera bloğundan kamera dışarı doğru uzuyor. Bunun sebebi, 1 inç boyutundaki bir sensörü ve f/1.6 ila f/4.0 arasında değişen geniş diyafram açıklığını 8.4 mm genişliğinde bir cihaza sığdırma ihtiyacı. Böylece bu başarılı şekilde sağlanmış. Bu arada Huawei ana kameranın açılma ve kapanmalara karşı dayanıklılığını ölçümlemek için tam 300 bin kez test ettiğini de söylüyor. Yani aklınızda bir süre sonra kamera bozulur gibi endişeleriniz olmasın, kolay kolay bozulacak gibi değil.

Bu kamerada sunulan geniş diyafram açıklığı ile birlikte sensör, daha fazla ışık toplayarak telefonun loş ortamlarda bile iyi fotoğraflar çekebilmesini sağlıyor. Kaldı ki bize burada 1 inç sensör kullanan akıllı telefonlardan en geniş diyafram açıklığı sunuluyor. Ayrıca kamerada faz algılamalı otofokus, lazer otofokus ve OIS desteği de yer alıyor. Ancak bu kamerayı asıl öne çıkaran şey Ultra Hızlı Anlık Görüntü özelliği.

Özel bir yapay zeka algoritması ve Huawei XD Hareket Motoru’nu kullanan özellik, resmen zamanı durduruyor desek yanlış olmaz sanırım. Kamera arayüzünden Anlık Çekim menüsü altında yapacağınız çekimlerde, ister zıplayan köpeğiniz olsun ister saatte 300 km hız ile giden bir araba olsun, deklanşör düğmesine bastığınız an sanki görüntüdeki nesne duruyormuşçasına bir kare yakalayabiliyorsunuz -ki bunu bizim çektiğimiz görüntülerden de anlayabilirsiniz. Huawei Pura 70 Ultra’nın anlık çekim özelliğini test etmek için motosikletle çekimler yaptık, elbette saatte 300 km hızda yapmadık bu çekimleri ancak ekranda da gördüğünüz anlarda kare hızları oldukça yüksek. Bu anlamda Pura 70 Ultra’nın ana kamerasının bu yeteneğiyle işini bir fazlasıyla iyi yaptığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Daha önce de rüzgar gülü ile çekimler yapmıştık hatırlarsanız, bu tip hareketli anlarda çekilen fotoğrafları net bir şekilde yakalayabiliyor Pura 70 Ultra ve bu özelliğiyle fotoğrafçılık alanında daha eğlenceli ve ilham verici bir makine oluyor.

Ayrıca kamera bloğunda gösterinin yıldızı sadece ana kamera da değil. Ultra Parlak Makro Telefoto Kamera da işini fazlasıyla iyi yapıyor. Uzun mesafe kaydırmalı esnek odak desteği olan bu kamera, Süper Makro özelliği ile net odakla 5 cm’ye kadar kristal netliğinde fotoğraflar çekebiliyor. Bu mesefa Huawei’nin bir önceki amiral gemisi Huawei P60 Pro’da 10 cm şeklindeydi. Arada 2 katı kadar bir gelişme var, yani artık objelere daha da yaklaşabiliyoruz. Hatta daha da iyisi telefon 35x’e kadar zoom yaparak mikroskobik detayları bile gösterebiliyor. Aslında telefoto kameranın bu kadar iyi olmasının en büyük sebebi F2.1 diyafram açıklığına sahip olması. Bu sayede kamera daha fazla ışık alabildiğinden net bir görüntü sağlıyor.

İster yakınlaştırın ister uzaklaştırın her koşulda ortaya çıkan görüntüler çok kesin. Renkler gözünüzle gördüklerinizle neredeyse birebir aynı. Üstelik sadece gün ışığında değil, karanlık ve loş ortamlarda da hem ana kamera hem de telefoto kameranın çekim kalitesi mükemmele yakın.

Bu arada ultra geniş açılı kamera, bizce 3 kamera arasında en zayıf olanı. Ancak bu kötü olduğu anlamına gelmiyor, sadece diğerlerine göre zayıf kalıyor. Diğer kameralar gibi aynı miktarda ayrıntıyı yakalayamıyor, bunu görüntüyü yakınlaştırdığınızda anlayabiliyorsunuz. Ancak bu kamerayla cektiğiniz görüntüler de genelde manzara çekimleri olduğundan yaklaştırmak gibi bir ihtiyacınız olmuyor. Öte yandan çoğu ultra geniş açılı kamerada durum böyle olduğundan bir eksiklik değil. Her halükarda performansı oldukça iyi.

Ön tarafa geçtiğimizde bizi 13 MP’lik selfie kamerası karşılıyor. Son derece geniş bir açıya sahip olduğundan grup selfie’leri için çok uygun. Sanki elinizde tripod varmış gibi bir alan sunuyor. Ayrıca otomatik odaklamaya sahip olması da işleri fazlasıyla kolaylaştırıyor. Çekilen fotoğraflarda cilt tonları gerçekçi ve yüzdeki tüm detayları en ince ayrıntısına kadar gösterebiliyor. Özellikle arka planınız da güzelse geniş açısı sayesinde harika selfie’ler yakalayabiliyorsunuz. Portre demişken, ana kameranın portre performansını da atlamayalım. Arka plan ayrımını çok iyi yaptığı ve nesneyi mükemmel şekilde odakladığından DSLR makineler kadar kaliteli portre fotoğrafları sunuyor.

Huawei Pura 70 Ultra Tasarımı Nasıl?

Evet, Pura 70 Ultra kamera tarafında oldukça etkileyici özellikler sunuyor. Ancak kameraların bulunduğu “ileri sembol tasarımı” adı verilen üçgen formundaki kamera bloğuyla görsel açıdan da oldukça güzel duruyor. Arkasındaki geometrik motifi, suni deri yüzeyi ve üçgen kamera modülüyle bir bütün olarak herkesin beğeneceği bir tasarımı var. Ayrıca elimizdeki yeşil modelinin yanı sıra siyah ve kahverengi olmak üzere 2 renk seçeneği daha bulunuyor. Hepsi desen olarak aynı olsa da kamera bloğunun rengi seçiminize göre farklılık gösteriyor.

Gösterinin yıldızı olan kamera bloğunun kullanım açısından bir sorun yaratmadığını da belirtelim. Yani telefonu masaya koyduğunuzda düz bir şekilde sallanmadan durabiliyor. Bununla birlikte Pura 70 Ultra’nın ortalamaya göre biraz ağır bir telefon olduğunu söyleyebiliriz. Ancak çerçevedeki kıvrımları ve deri arka yüzeyi sayesinde tutması çok rahat. Elde de çok şık duruyor. Ayrıca ağırlığıyla sağlam olduğunu hissettiriyor. Huawei herhangi düşme testi uyguladığını belirtmese de telefonun suya ve toza karşı dayanıklılık için IP68 derecesine sahip olduğunu biliyoruz. Bu da 2 metreye kadar sıvı temasını önleyebildiğini gösteriyor. Yani rahatlıkla havuza girebilirsiniz.

Farklı arka panel ve kamera bloğu bir yana, telefonun düzeni alıştığımız şekilde. Ses düğmeleri ve güç düğmesi sağ tarafta yer alırken, sol taraf boş bırakılmış. Alt kısımda USB-C bağlantı noktası, bir hoparlör ve çift sim kart yuvasını bulunuyor. Üst kısımda ise mikrofonla birlikte bir hoparlör daha yer alıyor.

Huawei Pura 70 Ultra Ekran Özellikleri Neler?

Huawei Pura 70 Ultra’nın ön tarafını çevirdiğimizde, 6.8 inçlik büyük bir ekran karşılıyor bizi. Huawei’nin X-True olarak adlandırdığı bu ekran, 2844×1260 çözünürlüğünde uyarlanabilir 120Hz yenileme hızına sahip bir LTPO panel kullanıyor. Yani yenileme hızı ne yaptığınıza bağlı olarak 1Hz gibi düşük bir değerden 120Hz’e kadar dinamik olarak ayarlanabiliyor. Arayüzde gezinirken ve oyun oynarken sunduğu deneyim de akıcı.

460 ppi piksel yoğunluğu ve yüksek çözünürlüğü sayesinde de ekrandaki her şey gerçekten güzel gözüküyor. Renkler oldukça canlı ve görüntü keskin. Youtube veya Netflix’teki içerikleri kaliteli bir şekilde izleyebiliyorsunuz. Özellikle Youtube’daki HDR içerikleri izlerken çok keyif aldığımızı söylemek lazım. Evet, Pura 70 Ultra, HDR oynatmayı da destekliyor. Ayrıca parlaklık seviyesi 2500 nit gibi yüksek bir değerde. Bu da telefonu güneş altında kullanmayı kolaylaştırıyor. Çok güneşli bir günde test ettiğimizde ekrandaki her şeyi net bir şekilde görebildik.

Ekranın en güzel yanlarından biri de Kristal Zırh Kunlun Cam ile korunuyor olması. Kristal Zırh Kunlun Cam, yüksek derecede şeffaf, sert ve ultra çizilme direncine sahip amorf elmas karbon malzemesinden oluşuyor. Huawei’nin belirttiğine göre, ekranın çizilme direnci yüzde 300 artırılmış. Kısacası telefonu elinizden düşürme konusunda endişelenmenize hiç gerek yok.

Unutmadan, Pura 70 Ultra hem izlediğiniz içeriklere hem de oyunlara eşlik edecek, kulağa gayet hoş gelen çift stereo hoparlörle geliyor. Hoparlörler iyi bir bas ve iyi bir ses sahnesine sahip. Orta tonları da net veriyor. Dolayısıyla her zaman kulaklık kullanmak zorunda değilseniz.

Huawei Pura 70 Ultra Özellikleri Neler ve Performansı Nasıl?

Şimdi, gelelim özelliklere. Her konuda fazlasıyla yetenekli olan telefon, teknik tarafta bizlere neler sunuyor? Pura 70 Ultra, gücünü Huawei’nin kendi işlemcisi olan Kirin 9010’dan alıyor. Depolama tarafında ise 16 GB RAM ve 1 TB’lık devasa bir alan bulunuyor. Beklendiği gibi telefon, sosyal medyada gezinme, internette sörf yapma ve video izleme gibi günlük görevlerin üstesinden kolaylıkla geliyor. Üstelik arka planda çalışan birden fazla uygulama olsa bile yavaşlama göstermiyor.

Oyun oynamaya gelince, her oyun sorunsuz bir şekilde oynanabiliyor. Özellikle yoğun grafikli oyunlarda performansı son derece iyi. Denediğimiz PUBG ve Honkai: Star Rail gibi zorlu oyunlarda donma ve takılma gibi sorunlar yaşatmadı. Bu arada Pura 70 Ultra’nın performansının akıcı olmasını sağlayan tek şey işlemci gücü ve yüksek kapasiteli RAM’i değil. Telefondaki Ark Hafıza Motoru, dinamik kaynak yönetimi ve kontrolü uygulayarak arka plandaki uygulamalar arasında sorunsuz bir şekilde geçiş yapabilmesini sağlıyor. Ark Grafik Motoru ise ekranda dinamik hareket bulanıklığı olan geçişler yaratarak akıcı bir deneyim sağlıyor.

Bununla birlikte Huawei EMUI 14’ü o kadar iyi optimize etmiş ki, uygulamalar çok hızlı açılıyor ve kaydırma gibi işlemler tamamen pürüzsüz. EMUI 14.2 arayüzü ile daha esnek ve akışkan bir kullanım deneyimi sunmayı amaçlayan Huawei istediğini başarmış. Ancak EMUI 14’ün en güzel yanı Huawei’nin en büyük sorunu olan Google uygulamalarına ve hizmetlerine erişmeyi çok kolay bir hale getirmesi.

Huawei’de Google Uygulamaları Artık Sorunsuz

Artık yüklemek istediğiniz uygulama için sanal cihaz kurulumu gerekmiyor. Zira Google Play’e doğrudan AppGallery üzerinden ulaşılabiliyor ve istediğiniz uygulamayı ekstra bir işleme gerek kalmadan yükleyebiliyorsunuz. Şu anda Youtube’dan Instagram’a, Facebook’tan WhatsApp’a kadar aklınıza gelen en popüler 30 uygulama doğrudan destekleniyor. Google Haritalar, Gmail, Google Fotoğraflar, Chrome ve Drive gibi ihtiyaç duyulan Google uygulamaları da mevcut. Ayrıca çoğunuz için çok önemli bir eksiklik olan WhatsApp sohbetler de artık Google Drive’a yedeklenebiliyor. Yani eski telefonunuzdan Pura 70 Ultra’ya geçerken sohbet geçmişinizi geride bırakmak zorunda değilsiniz.

Şimdi, dediğimiz gibi şimdilik 30 uygulama doğrudan destekleniyor. İlerleyen günlerde buraya daha fazlası da eklenecektir ve böyle olunca artık Huawei telefonların Google ve Android uygulamaları konusuda ortada hiçbir sorun kalmayacak gibi. Peki, şimdilik bu 30 uygulama dışındakilerden yüklemek istediğimiz bir uygulama olursa ne yapıyoruz? Bu noktada da yine AppGallery üzerinden arama yaparak Google Play uygulamasını indirebiliyor ve istediğimizi yükleyebiliyoruz. Yani bu da aslında oldukça kolay. Yalnız bu aşamada sadece ilk yüklemede Gbox yüklememiz isteniyor. Ayrıca Gbox da artık farklı çalışıyor. Artık herhangi bir üçüncü taraf buluta veri gönderilmesine gerek kalmadan doğrudan ve sadece cihaz üzerinde çalıştığı gibi, yüklenen uygulamalar Gbox içine değil, doğrudan telefona yükleniyor. Böylece kafa karışıklığı yaşanmıyor.

Huawei Pura 70 Ultra Pil Ömrü Ne Kadar?

Pura 70 Ultra’nın öne çıkan en önemli özelliklerinden biri de 5200 mAh kapasiteli bataryası ve şarj olma hızı. Rakiplerinin çoğundan daha büyük bir kapasitede olan bu batarya, neredeyse 2 güne yakın bir kullanım ömrü sunuyor. Bizim kullanım alışkanlığımıza göre gün sonunda hala yüzde 45 civarı pilimiz vardı. Evet, telefonda pil ömrü sorun değil. Ancak piliniz boşaldığında da endişelenmenize gerek yok, zira Pura 70 Ultra’nın kutusundan çıkan 100W’lık adaptör telefonu bir saatten kısa bir sürede tam kapasite doldurabiliyor. Yaklaşık 20 dakikada ise bataryanın yarısı dolmuş oluyor. Ek olarak eğer kabloyla uğraşmak istemiyorsanız, 80W gücündeki kablosuz şarj özelliğini de kullanabilirsiniz. Bu noktada Huawei size oldukça hızlı 2 seçenek sunuyor, seçim sizin.

Sonuç

Evet, genel olarak toparlamak gerekirse Huawei Pura 70 Ultra, başta kameraları olmak üzere her açıdan harika bir telefon olmuş. Tasarımı güzel, ekranı canlı ve performans olarak akıcı bir deneyim sunuyor. Kameraların kalitesinden ve sahip olduğu özelliklerdense daha fazla bahsetmemize gerek yok diye düşünüyoruz. Özellikle biz Anlık Çekim özelliğini fazlasıyla beğendik. Hareketli anlarda objeleri net olarak yakalayabilmesi mobil fotoğrafçıların bir hayli hoşuna gidecektir. Tüm bunların yanında EMUI 14 ile Google sorunu da ortadan kalkmış durumda, ilerleyen günlerde eklenecek yeni uygulamalarla daha da zenginleşecektir. Genel olarak Huawei Pura 70 Ultra fazlasıyla başarılı bir amiral gemisi olmuş, iyi bir akıllı telefon satın almak isteyen ve tekrar Huawei’ye dönmeyi düşünenler için iyi bir fırsat olabilir.

Sponsorlu İçerik

anamurajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu