Haber

Alman istihbaratında şok gelişme: Eski şef gözetim altına alındı

Almanya’nın iç istihbarat teşkilatı Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın (BfV), eski lideri Hans-Georg Maaßen’i “aşırı sağcı” olarak sınıflandırdığı ve gözetim altına aldığı ortaya çıktı.

Alman basınında yer alan habere göre BfV, Maaßen hakkında kapsamlı bilgi ve bulgular topladı ve yaptıkları inceleme sonucunda iç istihbaratın eski lideri de aşırı sağcı olduğu şüphesiyle izlenenler arasında yer almaya başladı.

İDDİALARI DOĞRULADI

Yurtiçi istihbarat, liberal demokratik Anayasal düzene karşı faaliyet gösterdiğinden şüphelenilen kişiler hakkında veri ve bilgi toplama yetkisine sahiptir.

BfV “kişilik haklarını” öne sürerek basında çıkan haberlere ilişkin bir açıklama yapmazken, Maaßen sosyal medyadan yaptığı paylaşımla iddiaları doğruladı.

Paylaşımda, “Federal Hükümetin benden ve Değerler Birliği’nden korktuğu açık, bu nedenle Anayasayı Koruma Örgütü’ne beni izletiyor ve takip ettiriyor.”Açıklamalarda bulunan Maaßen, avukatının Bilgi Edinme Özgürlüğü Yasası kapsamında kendisi hakkında tutulan bilgilerin talep edildiği dilekçeye BfV’nin gönderdiği 20 sayfalık yanıtı da kamuoyuyla paylaştı.

Son yıllarda sağcı popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) partisine yakın olduğu için eleştirilen eski iç istihbarat şefi, “aşırı sağcı” olarak sınıflandırılıyor ve Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser’i izlenmekle suçluyor . Maaßen, sosyal medya paylaşımında İçişleri Bakanı Faeser’i eleştirdi: “Bu, Anayasayı Koruma Örgütü’nün siyasi rakiplerle mücadele etmek amacıyla kötüye kullanılmasıdır ve liberal demokratik düzene yönelik bir saldırıdır.”İddiasıyla hedef aldı.

GÖREVİNE SON VERİLDİ

Geçtiğimiz hafta Maaßen, başkanlığını yaptığı ve 2017 yılında kurduğu Değerler Birliği’nin (Werteunion) parti olma kararı aldığını açıklamış, aynı zamanda üyesi olduğu Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinden de istifa ettiğini duyurmuştu. o bir üyeydi.

Hans-Georg Maaßen, beş yıl öncesine kadar Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı sıfatıyla Almanya’yı ve onun demokratik Anayasa sistemini şiddet içeren ve aşırılıkçı tehditlere karşı korumaktan sorumluydu. Ancak 2018 yılında Almanya’nın doğusunda bir şehirde isyan çıkaran aşırı sağcıların oluşturduğu tehdidi hafife alması yoğun tepkilere yol açtı ve Maaßen, BfV başkanlığı görevinden alındı.

KAYNAK: DW

habersaimbeyli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu