Ekonomi

AYM’nin ‘iptal’ kararı Resmi Gazete’de! Pandemide ödenen para cezalarını geri çekmenin yolu açıldı

korona virüsPandemi döneminde verilen cezalara ilişkin Anayasa Mahkemesi’ne yapılan itiraz karar metni Resmi Gazete’de yayımlandı.

AYM’DEN İPTAL KARARI

Anayasa MahkemesiKararında, “…tahsil edilen idari para cezaları iade edilmez” ibaresinin anayasaya aykırı olduğu belirtilerek, iptaline karar verildi.

CEZALARI GERİYE GETİRMENİN YOLU AÇILDI

Böylece pandemi süresince ödenen maske takma zorunluluğu ve diğer yasaklara ilişkin idari para cezalarının geri çekilmesinin yolu açılmış oldu.

“ANAYASAYA AYKIRI OLDUĞUNA KARAR VERİLDİ”

Kararda, “Anayasa Mahkemesinin 3/11/2022 tarihli ve 7420 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda” geçici 4. maddesinin ikinci cümlesinde toplanan idari para cezaları, iade edilmez. “” ibaresinin Anayasa’ya aykırı olduğu söylendi ve iptaline oy çokluğuyla karar verildi.

PENALTI İPTAL

Geçen yılın sonunda Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir Yönetimi Başkanlığı tarafından hazırlanan tahsilat genelgeleri Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tahsilat tebliğine göre başta maske olmak üzere salgının yayılmasını önlemek için alınan tedbirlere uyulmaması nedeniyle 11 Mart 2020 ile 9 Kasım 2022 tarihleri ​​arasında verilen cezalar silindi. Buna göre 9 Kasım 2022 tarihinden önce yapılan ceza ödemelerinin iade edilmemesine karar verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu