Haber

Bakan Özhaseki, Uluslararası Temiz Hava Günü’nü kutladı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “7 Eylül Mavi Gökyüzü İçin Uluslararası Temiz Hava Günü”nü kutladı.

Özhaseki, “7 Eylül Uluslararası Mavi Gökyüzü İçin Temiz Hava Günü” dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Bakan Özhaseki yaptığı açıklamada, “Temiz hava, sağlıklı nefes. Geleceğe bırakabileceğimiz en güzel miras.” Şu ifadelere yer verdi.

Birleşmiş Milletler’in duyurduğu 7 Eylül Mavi Gökyüzü için Uluslararası Pak Air Günü’nü bu yıl “Temiz Hava İçin Bir Aradayız” temasıyla kutladıklarını belirten Özhaseki, “Bakanlık olarak ölçüm ve takip yapıyoruz. ‘Temiz Hava için Bir Aradayız’ diyerek hava kalitemizi ve geliştirdiğimiz modellemeyi önemsiyoruz. Temiz bir hava için var gücümüzle çalışıyoruz. Dünya Temiz Hava Günü kutlu olsun.” sözlerini paylaştı.

365 sabit ölçüm istasyonuyla hava kalitesi anlık olarak takip ediliyor

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Bakanlığın yürüttüğü çalışmalarla şehirlerdeki hava kalitesinin iyileştirilmesine yönelik birçok proje hayata geçirildi.

Çevre alanında hazırlanan mevzuatın ilk temalarından biri olan “hava kalitesi” konusunda yapılan çalışmalarla dış hava kalitesi yönetimi ve kaynak bazlı kirlilik kontrolüne yönelik projeler yürütülmektedir.

Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği çerçevesinde 365 sabit ölçüm istasyonu ile hava kalitesi anlık olarak ölçülmekte ve kamuoyu bilgilendirilmektedir.

Yerli ve milli yazılımla incelendi

Temiz hava için hava kalitesinin iyileştirilmesi ve net sıfır emisyon hedefi doğrultusunda yerel ve ulusal Hava Emisyon İdaresi (HEY) Portalı ve Bakanlık tarafından geliştirilen NEFES yazılımı da şehirlerdeki hava kalitesi 3 boyutlu ortamda incelenerek hesaplanmaktadır. .

İllerde ısınma, sanayi ve ulaşımdan kaynaklanan hava kirliliğini azaltacak, hava kalitesini artıracak yeşil dönüşüm ve yerli çözümlerin devreye alınması da devam ediyor.

iscehisar-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu