Haber

Brezilya’da kongreye baskın: 1500 kişi gözaltına alındı

Brezilya’da eski Devlet Lideri Jair Bolsonaro’nun binlerce destekçisi dün başkent Brasilia’da Ulusal Kongre, Federal Yüksek Mahkeme Genel Heyeti ve Planalto Sarayı’na baskın düzenledi.

Devlet Lideri Luis Inácio Lula da Silva’nın “terör ve vandalizm” olarak nitelendirdiği baskına ilişkin açıklama yapan Adalet ve Kamu Güvenliği Bakanı Flavio Dino, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 40 otobüsün kiralandığını belirtti. saldırganlar tarafından bir tanesinde ateşli silah ele geçirildi. Genelkurmay Başkanlığı önünde kamp kurdukları iddiasıyla bin 500’e yakın kişinin gözaltına alındığını veya tutuklandığını duyurdu.

Bakan Dino, terör eylemlerine ilişkin soruşturmanın eyleme karışanların ötesine geçerek organizatörlere ve finansörlere ulaşmayı amaçladığına da değinerek, önümüzdeki günlerde yeni tutuklamaların yapılacağını bildirdi.

Dino, polis tarafından dağıtılan ordu karargahı önündeki kampta yakalanan Bolsonaro yandaşlarının yaklaşık 1.200 kişi olduğunu belirterek, bu kişilerin Federal Polis Akademisi’nde gözaltına alındığını ve kanuna göre tutuklanacaklarını veya serbest bırakılacaklarını söyledi. ifadelerinin alınmasının ardından yargı kararına vardı.
Bakan Dino, Ulusal Kongre baskınında tutuklananlara alacakları para cezalarının yanı sıra kamu malına verdikleri zararın tazminini sağlayacaklarını bildirdi.

Baskında 70 kişi yaralandı

Brezilya Sağlık Bakanlığı, dün düzenlenen baskında 6’sı güvenlik güçlerinden olmak üzere en az 70 kişinin yaralandığını açıkladı.

Baskına Bolsonaro’nun yeğeni de katıldı

Dün Ulusal Kongre’ye düzenlenen baskına katılan protestocuların ortasında Bolsonaro’nun “Leo Indio” lakaplı yeğeni Leonardo Rodrigues de Jesus’un olduğu ortaya çıktı. Indio, kongre baskını sırasında çektiği fotoğrafları ve sahneleri sosyal medya hesabından paylaştı.

Federal müdahale emri verildi.

Dün Brasilia’da yaşanan şiddet olaylarının ardından Devlet Lideri Lula’nın bölgeye müdahale kararı aldığı, başkent yönetiminin 31 Ocak 2023’e kadar federal hükümetin kontrolünde olacağı bildirildi.

Bolsonaro taraftarları seçim yenilgisini kabul etmiyor

Ülkede yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Lula’nın Bolsonaro’yu 50,9 oyla mağlup etmesi ve devletin lideri seçilmesinin ardından Bolsonaro taraftarları, seçimlerin hileli olduğunu savunarak geniş çaplı bir hareket başlattı. Bir grup aktivist, Lula hükümetine karşı askeri darbe talebiyle başkent Brasilia’daki ordu karargahı önünde kamp kurmuştu.

haber-anamur.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu