Haber

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 2024 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda bulunuyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Sıfır Atık Projesi’nin başlangıcından bu yana 45,5 milyon ton geri dönüştürülebilir atıktan 96 milyar lira ekonomik fayda elde edildiğini belirtti.

Özhaseki, Bakanlığın 2024 yılı bütçesinin Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Kurulu’na sunulmasında birimlerle ilgili çalışmaları anlattı.

Yapı denetim faaliyetleri hakkında bilgi veren Özhaseki, ülke genelinde 469 bin eserin 800 milyon metrekare inşaat alanının kontrolünün sürdüğünü, bu denetimlerde 15 bin 500 mimar ve mühendisin aktif olarak çalıştığını söyledi.

Denetim faaliyetlerinin Bakanlık onaylı 2.250 yapı denetim kuruluşu tarafından yürütüldüğünü kaydeden Özhaseki, hata, kayıp ve kaçak oranlarının takibini sağlamak amacıyla betonun çipli olarak takip edilmesini sağlayan Elektronik Beton Takip Sistemini 2018 yılında uygulamaya başladıklarını söyledi. İnşaatta kullanılan betonda ise sıfır veya sıfıra olabildiğince yakın değerler bulunmaktadır. Özhaseki, “Bu tarih itibarıyla beş yıllık dönemde tamamlanan 405 bin bina ve 469 bin devam eden inşaattan toplam 33 milyon taze beton numunesi alınarak test edildi.” söz konusu.

Mevzuatta yapılan düzenlemeler hakkında bilgi veren Özhaseki, müteahhitlerin sınıflandırılarak kümelerine ve yetkinliklerine göre iş yapmalarını sağlayacak ortamın sağlandığını anlattı.

Özhaseki, sıradan binalara kıyasla üst sınıf enerji performansına sahip ve yenilenebilir enerji kullanan “Neredeyse Sıfır Enerjili Bina” konseptine kademeli geçiş başlattıklarını ve bu kapsamda 2023 yılı başından itibaren 100’ün üzerindeki binalar için kademeli olarak geçiş başlattıklarını belirtti. 5 bin metrekare, elektriğinin en az yüzde 5’i nSEB kapsamında tüketilecek. Yenilenebilir enerji sağlama zorunluluğu getirdiklerini ve Güç Kimlik Belgesi sınıfının en az B olduğunu belirtti.

Türkiye’nin ulusal coğrafi bilgi sisteminin oluşturulduğunu ve kamu kurumları arasında bilgi paylaşımının kolaylaştırıldığını belirten Özhaseki, “Kamu kurumlarının 520 veri katmanına erişimi ve paylaşımı ilgililer tarafından kolaylaştırılarak, kamu kurumlarında bürokrasinin azaltılması hedefleniyor. kamu sektörü ve dijital devlete geçiş bir adım daha yaklaştı.” söz konusu.

Akıllı şehir stratejileri ve eylem planları hazırlayarak yerel yönetimlere rehberlik hizmetleri sunduklarını anlatan Özhaseki, Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planını “Yaşanabilir ve Sürdürülebilir, Hayata Değer Katan Şehirler” vizyonuyla sürdürdüklerini söyledi.

Yerel yönetimlere 2023’te 328 milyar lira kaynak

Yerel yönetimlere aktarılan kaynaklara ilişkin Özhaseki, “Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden 2002 yılında yerel yönetimlere 4,7 milyar lira kaynak aktarılırken, bu rakam 2022’de 270 milyar liraya, 2023 Eylül ayı itibarıyla ise 328 milyar liraya ulaştı. Bu paylar merkezi bütçeden aktarıldı.” “Belediyelerde hiçbir ayrım yapılmadan objektif bir kriterle sürdürülüyor.” bilgiyi verdi.

Bakan Özhaseki, Bakanlığın KÖYDES Projesi kapsamında 2022 yılında 3,1 milyar lira ödenek kullanıldığını, bu miktarın 2023 yılında 3,8 milyar lira olduğunu belirtti.

Ulusal gayrimenkul faaliyetleri hakkında da bilgi veren Özhaseki, Hazine’ye ait 2B yerlerinin ve tarım arazilerinin satışından 2023 yılında 1 milyon 32 bin hak sahibine tapu teslim ettiklerini söyledi.

Hazine taşınmazlarında üretim yapan çiftçilerin tarımsal üretim takviyelerinden yararlanabilmesi için kullandıkları arazilerin sözleşmeyle kullanılmasını sağladıklarını belirten Özhaseki, bugüne kadar 80 bin çiftçiyle yıllık kira bedelinin yarısı karşılığında kira sözleşmesi imzaladıklarını belirtti. 1,3 milyar metrekare Hazine taşınmazı için ödedikleri bedel.

“Ülkelerin artık iklim değişikliğini bir güvenlik sorunu olarak gördüklerini biliyoruz.”

Özhaseki, Türkiye’nin iklim krizinin ağır sonuçlarıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, iklim değişikliğinin neden olduğu sel, yangın, kuraklık ve müsilaj gibi sorunlara dikkat çekti.

İklim değişikliğinin en büyük sebebinin sanayi devrimiyle başlayan çevre kirliliği olduğuna dikkat çeken Özhaseki, ABD, AB, Çin ve Hindistan’ın dünyayı çok daha fazla kirlettiğini vurguladı.

Dünyanın istikrarı bozulduğunda felaketlerin ardı ardına geldiğini vurgulayan Özhaseki, şöyle konuştu:

“Biz bu hasarı onarmaya, dengeyi sağlamaya çalışıyoruz. Ülke olarak iklim değişikliğiyle mücadeleyi ve çevre sorunlarını her zaman siyaset üstü ve sınırları olmayan konular olarak görüyoruz. Hatta ülkelerin artık iklim değişikliğini bir sorun olarak gördüklerini biliyoruz. Bir güvenlik sorunudur. Ortak evimiz dünyanın geleceğidir. Türkiye olarak milliyiz, “Bütün adımları uluslararası ölçekte atıyoruz. Bu bağlamda Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Yeşil Anlaşması ile ekonomilerde başlayan yeşil dönüşüm süreci Türkiye açısından büyük endişe kaynağıdır.”

Millet bahçelerinde hedef 100 milyon metrekare

Bakanlığın iklim değişikliğiyle mücadele konusundaki çalışmalarını sıralayan Özhaseki, Paris İklim Anlaşması’na taraf olduklarını, İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı ile 541 hareketi ve bu hareketlerden sorumlu kuruluşları belirlediklerini, İklim Kanununu hazırladıklarını ve güncellemeye devam ettiklerini söyledi.

İklim değişikliğiyle mücadele için millet bahçeleri yapıldığını anlatan Özhaseki, “Hedefimiz 100 milyon metrekareye ulaşmak, şu anda 81 milyon metrekaredeyiz.” söz konusu.

Korunan alan miktarını artırdıklarını belirten Özhaseki, deniz temizliği çalışmaları kapsamında yutak alanlarını yüzde 12,71’e, mavi bayraklı plaj sayısını ise 551’e çıkardıklarını belirtti.

“Hedefimiz yeşil dönüşüm.” Özhaseki, yeşil dönüşümü gerçekleştirirken bir yandan da yeşil sertifika vermeye çalıştıklarını belirtti. Özhaseki, “Özellikle önümüzdeki yıllarda ihracatçılarımızı büyük bir tehlike bekliyor. Bu konuda tüm sanayicilerimizi uyarmaya devam ediyoruz.” söz konusu.

Özhaseki, 2002 yılında 15 olan katı atık düzenlemesine tabi depolama tesislerinin sayısının 2023 yılında 93’e çıkarıldığına dikkat çekerek, bu tesislerde vatandaşların yaklaşık yüzde 90’ına hizmet verildiğini kaydetti.

“Sıfır Atık amiral gemimiz olarak tanımlayabileceğimiz bir proje”

İklim kriziyle mücadele için çevrenin korunması gerektiğinin altını çizen Özhaseki, şöyle konuştu:

“Sıfır Atık bu anlamda amiral gemimiz olarak tanımlayabileceğimiz bir proje. Sayın Emine Erdoğan’ın himayelerinde küresel bir çevre hareketi ve dünya markası haline gelen Sıfır Atık ile sıfır atık projesini hayata geçirdik. Yönetim sistemiyle bugüne kadar 172 bin binada 19,5 milyon kişiye hizmet verdik. Eğitimler verdik. Bu çalışmalarda 2017 yılında yüzde 13 olan iyileşme oranı yüzde 35’e çıktı. İnşallah 2035’te yüzde 60’a çıkarmayı hedefliyoruz. Projenin başlangıcından bu yana 45,5 milyon ton geri dönüştürülebilir atık, Bakanlığımızca lisanslanan işletmelerde işlendi. “Toplanan atıklardan 96 milyar lira ekonomik kazanç elde edildi, 432 milyon ağaç kurtarıldı, 108 milyon varil petrol kurtarıldı.” kaydedildi.”

Aralık 2022’de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda Sıfır Atık’ın kabul edildiğini ve 30 Mart’ın Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak ilan edildiğini belirten Özhaseki, “Sıfır Atık Projesi Türkiye’nin yanı sıra dünyaya kazandırdığı bir marka haline geldi. Döngüsel ekonomiye katkıları var.” dedi.

Atıksu arıtma tesisi sayısının 1209’a ulaştığını, deniz ve hava kirliliği kontrollerinin sürdüğünü belirten Özhaseki, “386 sanayi tesisinin 764 bacasındaki kirletici parametrelerini 7/24 takip ediyoruz. Bu konuda elimizden geleni yapıyoruz. “

Sunumunda Bakanlığa bağlı genel müdürlüklerin çalışmalarına yer verdiğini belirten Özhaseki, “Amacımız çevreyi korurken yatırım ortamını iyileştirmek, sosyal donatılara ve yeşile sahip, yaşanabilir, sağlıklı ve afetlere dayanıklı şehirler yaratmaktır. alanlar.” söz konusu.

Özhaseki, komite üyelerine teşekkür ederek 2024 bütçesinin hayırlı olmasını diledi.

(Bitti)

keskin-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu