Haber

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, TMO’nun fındık alım fiyatlarını sordu

CHP Ordu Milletvekili Seyit Problem, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı fındık alım fiyatına ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’ya sorarak, “TMO’nun fındık alım fiyatlarında TMO’ya göre yeni düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? Alım tarihlerinin sınırlı olması üreticimizi mağdur etmekte ve serbest piyasada fiyatların daha da düşmesine neden olmaktadır. Üreticilerimizi korumak adına TMO’nun fındık alımları bu sezon hangi tarihler arasında yapılacak” diye konuştu.

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pazartesi günkü kabine toplantısının ardından açıkladığı fındık alım fiyatlarını TBMM gündemine taşıdı. Açıklanan fiyatların düşük olduğunu ve bu nedenle üreticinin önünü göremediğini belirten Torun, TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’dan yanıtlamasını istedi. :

“FINDIK FİYATI DÜZENLENMELİ”

“Giresun kalitesi için 84 lira, Levant kalitesi için 82,5 lira olarak açıklanan taban fiyatlar, üreticilerimizde büyük bir hayal kırıklığına neden oldu. Ağır maliyetler altında ezilen üreticimiz, düşük fiyat politikası nedeniyle önünü göremez hale geldi.

Fındığın dünya pazar payı 130 milyar dolara ulaştı. Dünya fındığının yüzde 70’ini biz üretiyoruz. Ancak ihracat gelirimiz sadece 2 milyar dolar. Hatta Türkiye pazarına hakim olan yabancı bir şirketin yıllık cirosu 14 milyar dolar. Bu hükümetin hatasıdır. Fındığın fiyatı yeniden düzenlenmeli ve 4 doların Türk Lirası’nın altına asla düşmemelidir.

“TMO’NUN FINDIK ALIMLARI BU DÖNEMDE HANGİ TARİHLERDE YAPILACAK?”

Torun, Bakan Yumaklı’ya şu soruları sordu:

-“TMO’nun fındık alım fiyatlarında üreticinin beklentilerine göre yeni bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?

-Geçmiş yıllarda TMO’nun alım yeri sayısının yetersiz olması nedeniyle üreticimiz uzun süre randevu beklemek zorunda kalmıştı. Bu dönemde benzer sorunlarla karşılaşmamak için herhangi bir hazırlığınız var mı?

-Satın alınan yer sayısının artırılması planlanıyor mu?

-TMO’nun fındığın alım tarihlerini kısıtlaması üreticimizi mağdur etmekte ve serbest piyasada fiyatların daha da düşmesine neden olmaktadır. Üreticilerimizi korumak adına bu sezon TMO’nun fındık alımları hangi tarihlerin ortasında yapılacak?

-TMO’nun bu dönem için planlanan fındık alım kapasitesi kaç tondur? Fındık alımları için ne kadar kaynak ayrılmaktadır? TMO depoları bu alımlara hazır mı?

-Geçmiş dönemlerde satın alınan ve halen TMO depolarında muhafaza edilen fındıkların büyüklüğü nedir?

– Yeni dönemde yapılacak alımlar için ek depo hazırlıkları yapıldı mı?

-TMO önceki dönemde ne kadar fındık alımı yaptı, bu alımların ne kadarı TMO tarafından satıldı?

-Dönem içinde yabancı firmaların fiyat manipülasyonlarına karşı üreticilerimizi korumaya yönelik çalışmalarınız var mı?

Kaynak: ANKA / Siyaset

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu