Haber

F-16’ların Türkiye’ye satışına ABD’den ilk itiraz

Cumhuriyetçi Senatör Rand Paul, Türkiye’ye F-16 satışını anlattı Bir itiraz vardı. Paul, s.Silahlı saldırının önlenmesi için Senato Dışişleri Komitesi’ne bir karar taslağı sundu. Paul’un bu adımının F-16’ların Türkiye’ye satışına önemli bir engel oluşturması beklenmiyor.

Bir süre önce Paul, Mısır’a silah satışının engellenmesi için Senato Dış İlişkiler Komitesi’ne bir karar taslağı sundu. Paul, Senato Yabancı Bağlantılar Komitesi’nin bir üyesi olarak böyle bir yasa tasarısını sunma hakkına sahip ancak tasarının bir sonuca varma şansı zayıf.

PAUL’DAN BAŞKA KİMSE İTİRAZ ETMİYOR

Öncelikle Dış İlişkiler Komitesi’ndeki diğer senatörlerin tasarıya destek vermesi gerekiyor. Eski Senato Dış İlişkiler Komitesi Lideri Bob Menendez, F-16’ların Türkiye’ye satışına karşı olduğunu defalarca belirtmişti ancak Menendez artık komisyonun başkanı değil. Komisyonun Menendez’den sonraki lideri Ben Cardin ise F-16’ların Türkiye’ye satışına onay verdi. Temsilciler Meclisi’nin ilgili komisyonundan F-16’ların Türkiye’ye satışına herhangi bir itiraz gelmedi.

İTİRAZ İÇİN SON GÜN CUMA

Biden yönetimi 25 Ocak’ta Kongre’ye satışla ilgili bildirimde bulundu. 15 günlük itiraz süresi Cuma günü doluyor. Kongre’nin F-16’ların Türkiye’ye satışını engelleyecek önemli bir adımı bir gün içinde atması beklenmiyor.

TÜRK KAYNAKLAR: GÖRÜŞMECİMİZ ABD YÖNETİMİ

Konuyla ilgili konuşan Türk diplomatik kaynakları, ABD Senatosu’ndaki itiraza ilişkin ABD Başkanı Joe Biden yönetimiyle diyaloğu sürdüreceklerini ve Biden yönetimine başvurduklarını belirtti. Kaynaklar, “F-16 satış süreci planlandığı gibi devam ediyor. Bu süreçte muhatabımız ABD Yönetimidir.”mesajını iletti.

ABD DEVLET İŞLERİ SATIŞIN ESASINI AÇIKLADI

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye F-16 satışı,“Avrupa’da siyasi ve ekonomik istikrarın gücü olan bir NATO müttefikinin hava kabiliyetini ve birlikte çalışabilirliğini geliştirerek ABD’nin dış politika hedeflerini ve ulusal güvenliğini destekleyeceğini” belirtti.

KAYNAK: AMERİKA’NIN SESİ (VOA) TÜRKÇE

salipazariajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu