Ekonomi

FTX’in eski CEO’su “dolandırıcılık” davasında suçlu bulundu

Kripto Para Borsası FTX’in kurucusu ve eski İcra Kurulu Başkanı (CEO) Sam Bankman-Fried, dolandırıcılık ve kara para aklama suçlarından yargılandığı ceza davasında jüri tarafından “suçlu” bulundu.

Panel, Manhattan Federal Mahkemesi’nde bir aydır devam eden davada, FTX müşterilerinin 8 milyar dolardan fazla parasının kaybolduğu ve Bankman-Fried’ın bunu örtbas ederek FTX yatırımcılarını dolandırdığı iddiasıyla karara vardı.

Dört saatten fazla süren müzakerenin ardından jüri, eski CEO’yu elektronik dolandırıcılık, menkul kıymet dolandırıcılığı ve kara para aklama da dahil olmak üzere 7 suçtan “suçlu” buldu.

Bankman-Fried’ın cezası Yargıç Lewis Kaplan tarafından daha sonraki bir tarihte belirlenecek.

FTX Kasım 2022’de iflas etti

Kripto para borsası FTX, Kasım 2022’de iflas etti ve şirketin CEO’su Sam Bankman-Fried’ın istifa ettiği açıklandı.

Bankman-Fried, Aralık ayında ABD’nin suç duyurusunda bulunmasının ardından Bahamalar’da gözaltına alınmıştı. 21 Aralık 2022’de ABD’ye teslim edilen Bankman-Fried’ın duruşmaya kadar 250 milyon dolar kefalet karşılığında serbest bırakılmasına karar verildi.

Kendisine yöneltilen “dolandırıcılık” suçlamalarını reddeden Bankman-Fried, hatalar yaptığını ancak asla para çalma niyetinde olmadığını iddia etti.

Bankman-Fried’ın kefaleti Ağustos ayında tanıkları etkilemeye çalıştığı gerekçesiyle iptal edilmiş ve eski CEO Brooklyn’deki bir hapishaneye gönderilmişti.

Jüri seçimi, eski CEO’ya karşı açılan ceza davalarının ilki kapsamında 3 Ekim’de başladı. Davada ifade veren FTX’in Alameda Araştırma şirketinin eski CEO’su Caroline Ellison, FTX’in eski yöneticilerinden Nishad Singh ve kripto borsasının kurucu ortağı Gary Wang, dolandırıcılık suçlamalarını kabul etti.

Savcılarla işbirliği yapan söz konusu tanıklar, “müşteri fonlarının kötüye kullanılmasına” ilişkin kararları veren kişi olarak Bankman-Fried’ı işaret etti.

Savunma avukatları, Bankman-Fried’in suçunu kabul eden ve savcılarla işbirliği yapmayı kabul eden üç eski meslektaşının, hafif cezalar alma umuduyla ifadelerini Bankman-Fried’ı suçlayacak şekilde uyarladıklarını söylemişti.

Bankman-Fried mahkemedeki ifadesinde iyi niyetle hareket ettiğini savundu ve eylemlerinin FTX’in avukatlar tarafından hazırlanan politikalarına uygun olduğuna inandığını belirtti.

FTX’in önemli kararlarında avukatların yer aldığını anlatan Bankman-Fried, kredilerin de avukatlar tarafından yapılandırıldığını kaydetti. Bankman-Fried’ın avukatları da “kötü risk yönetiminin” suç olmadığını belirtti.

Savcılar kapanış konuşmalarında jüriden, milyarlarca dolarlık iki şirket kuran MIT mezunu Bankman-Fried’ın “aslında hiçbir şey bilmediğine” inanmamasını istedi.

İkinci davanın gelecek yıl görülmesi planlanıyor

Bankman-Fried’ın FTX’in Bahamalar’daki genel merkezinden ABD’ye iade edilmesinin ardından getirilen ek suçlamaları ele alacak ikinci bir ceza davasının Mart 2024’te yapılması planlanıyor.

sarayduzu-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu