İş

Konut fiyatlarını düşürecek atak: İmara açılma

Türkiye’de artan konut ve kira fiyatlarının önüne geçmek için devlet birbiri ardına güçlü adımlar atarken, konut arzını artıracak yeni dev adım da TBMM’nin açılmasıyla hayata geçecek. Suudi Arabistan’ın Riyad kentinde düzenlenen Şehir manzarası Fuarı’nda açıklamalarda bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, konut arzını artırmak, vatandaşların konuta erişimini kolaylaştırmak ve kira fiyatlarını düşürmek amacıyla hazine arazilerini imara açacaklarını söyledi.

Türkiye’de konut sorununun salgınla birlikte başladığını anlatan Bakan Özhaseki, “Rusya-Ukrayna Savaşı’yla birlikte dünyada emtia fiyatları çok ciddi arttı. Ancak özellikle depremden sonra arz-talep dengesi şok oldu. 1 milyon 900 bin vatandaşımız deprem bölgesinde evini kaybetti. “Devletimiz 325 bin aileye kira yardımı yapıyor. Hatay, Maraş ve Malatyalı vatandaşlarımız başka şehirlere giderek ev kiraladılar. İstanbul’a gelenler oldu. Bu şekilde 100 bin konutun kiralanması İstanbul’da fiyatları artıracaktır” dedi.

İLK İŞ YASAYI ÇIKARMAK

Sabah’ın haberine göre Bakan Özhaseki, bunları dengelemenin ve azaltmanın yolunun arz-talep dengesini sağlamaktan geçtiğini açıkladı. “Ne kadar çok arz ederseniz o kadar fiyatı düşürürsünüz. Bu sorunu analiz etmek için bir taraftan deprem evlerinin yapımına devam ediyoruz. Sonrasında da bol bol parselasyon yaparak bunu tedarik etmemiz gerekiyor” dedi. Altyapıyı hazırlıyoruz. Şu anda müteahhitlik firmaları birçok yerde yüzde 50 oranında çalışıyor. Çalışıyor, bu çok büyük bir rakam. Bu da inşaat maliyetlerini çok artırıyor, konut fiyatları artıyor. Tam tersine elimizdeki fırsatları değerlendirmemiz gerekiyor. Bunun geri dönmesi için bizim elimizde. Şu anda milli emlak arazilerinin tamamı bakanlığımızın elinde. Biz zaten çalışmalara başladık. Meclis açıldığında ilk iş yeni bir kanun. Bunu çıkaracağız. Bu hazine arazileri de yazıya dahil edilecek. Vatandaşın barınma sorunu çözülecek.”dedi.

MASA ÜZERİNDEKİ ANLAŞMA HAFIZASI

Fuara Türkiye’den 24 firmanın katıldığını belirten Özhaseki, 2017 yılında mutabakat zaptı imzalandığını belirtti. “Biz yürürlüğe koyduk ama Suudiler tercümede hata olduğu için uygulamaya koymadılar. Kendi aralarında tasnif denilen bir komite oluşturup, Türk şirketlerinin işlerini zorlaştıran ve işleri zorlaştıran bir kadro için kurallar koydular. yokuş yukarı çalışıyorlar. kaldırılmasını istedik. buradaki analize destek vereceklerini söylediler. çok güzel. “toplantı vardı.”söz konusu.

TOKİ 2024’TE İSTANBUL’DA TEMEL ATMAYA BAŞLIYOR

Fuara katılan TOKİ Başkanı Ömer Bulut, TOKİ’nin yapacağı 250 bin konut hakkında bilgi verdi. 6 Şubat’ta yaşanan deprem felaketini hatırlatan Bulut, “Deprem bölgesi için çok başarılı bir çalışma başlattık. Burada inşaatlarımız devam ederken diğer illerde de sosyal konut çalışmalarımıza devam ediyoruz. 50 bin liralık ihaleyi yaptık. Geçtiğimiz yıl açıkladığımız 250 bin sosyal konut başvurusunda konutlar yer alıyor. “Konutlara ilişkin çalışmaları tamamladık. Yılbaşından sonra bunların temellerini atmaya başlayacağız” dedi.

KAYNAK: SABAH

kose-haber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu