Haber

Mostar Köprüsü’nde Geleneksel Engel Atlama Yarışları Yapıldı

Bosna-Hersek’in güneyindeki Mostar kentinde bu yıl 457. Klasik Mostar Köprü Atlamaları düzenlendi.

Osmanlı mirası tarihi Mostar Köprüsü’nde düzenlenen atlama yarışlarına Batı Balkan ülkelerinden 33 sporcu katılarak Neretva Nehri’nin serin sularına daldı.

Mostar’da 457 yıldır devam eden geleneksel atlamada “tepeden atlama” kategorisinde Evald Krnic birinci oldu. Aynı kategoride ikinciliği Ahmet Stupac, üçüncülüğü ise Dino Bajric aldı.

“Dik atlama” kategorisinde ise Igor Kazic birinci, Emel Tiro ikinci ve Harun Bajrovic üçüncü oldu.

Geçen yılın kazananları Krnic ve Kazic bu yıl da atlama yarışlarında galip geldiler. Binlerce kişi Mostar Köprüsü’ndeki geleneği sürdürdü.

Mostar’da 457 yıllık gelenek

Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayrettin tarafından 1566 yılında inşa edilen Mostar Köprüsü’nde yapılan yarışlara Bosna Hersek, Slovenya, Sırbistan, Hırvatistan, Kosova, Kuzey Makedonya, Karadağ ve diğer ülkelerden sporcular katılıyor.

Mostar şehrinin “ruhu” olarak anılan tarihi köprü, 9 Mayıs 1993’te Bosna-Hersek’teki savaşın en vahşi saldırılarından birinin kurbanı oldu.

Yüzyıllardır Bosna Hersek’te hoşgörünün ve kültürel çeşitliliğin simgesi olan Mostar Köprüsü, Hırvat birliklerinin tank atışlarına dayanamayarak 9 Kasım’da Neretva Nehri’nin sularına gömüldü.

Mostar Köprüsü, Türkiye’nin girişimleriyle 2004 yılında aslına uygun olarak yeniden inşa edildi. Evliya Çelebi, Seyahatname adlı kitabında Mostar Köprüsü’ndeki atlama yarışlarına da yer vermiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu