Haber

‘NATO, tatbikat sırasında Rusya ile nükleer savaş senaryosunu ele alacak’

Rus ‘Natsionalnaya Oborona’ dergisinin Genel Yayın Yönetmeni, askeri analist Igor KoroçenkoSputnik’e yaptığı açıklamada, İngiliz Donanmasının 2016 yılından bu yana ilk kez Atlantik Denizi’nde Trident 2 kıtalararası balistik füze testine hazırlandığı haberini değerlendirdi.

Koroçenko, “ Bu, Rusya ile savaşın tartışıldığı bugünkü Avrupa’daki büyük ölçekli NATO tatbikatı bağlamında yapılıyor. Bu füze testinin söz konusu tatbikat kapsamında gerçekleştirildiği ve NATO’nun uyguladığı senaryonun nükleer silah kullanımını da kapsadığı açıktır.” söz konusu.

Her nükleer silahlı ülkenin ve füzelerin taktik ve teknik özellikleri savaşa hazırlığın doğrulanmasıRus uzman, periyodik füze testleri yaptığını kaydetti. Bu kez böyle bir testi Rusya ile yapılacak bir savaş tatbikatıyla birleştirmeye karar verdiler.“dedi.

Son testin üzerinden yaklaşık 8 yıl geçmesinin İngiltere’nin ABD yapımı füze kullanması nedeniyle gerçekleştiğini anlatan Prof. KoroçenkoABD zaten yeterli sayıda test yapıyor, dolayısıyla İngiltere’nin Trident 2 füzesini sık sık test etmesine gerek yok” cümlesini kaydetti.

Sun gazetesi daha önce İngiliz Donanmasının 2016’dan bu yana ilk kez Atlantik Denizi’nde nükleer denizaltı ateşlediğini bildirmişti. Üç dişli mızrak 2 Kıtalararası balistik füze testi için hazırlık yaptığını belirtti. Isıtılmamış füzenin, 7 yıldır Plymouth’ta onarım altında olan Vanguard nükleer denizaltısından fırlatılacağı belirtildi. Testin ardından denizaltının İngiltere’nin nükleer caydırıcı filosuna yeniden katılacağı kaydedildi.

NATO Avrupa Müttefik Yüksek Komutanı (SACEUR) General Christopher Cavoli ittifakın ‘son on yılların en büyük tatbikatını’ gerçekleştireceğini duyurdu. Aylarca sürecek olan Steadfast Defender-2024 tatbikatına 50’ye yakın savaş gemisi, 80 uçak, 133’ü tank olmak üzere 1.100 kara ekipmanı ve yaklaşık 90 bin asker katılacak. Tatbikatın yapılacağı yerler olarak Baltık ülkeleri, Polonya ve Almanya gösterildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu