Şirketlere yönelik siber saldırılar ve önlemleri İzmir’de anlatıldı
İzmir Emniyet Müdürlüğü ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) iş birliğinde “Şirketlere ve Kişilere Yönelik Siber Saldırılar ve Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar” konulu toplantı düzenlendi.
İzQ İnovasyon Merkezi’nde düzenlenen etkinliğin açılışında konuşan ITB Yürütme Konseyi Lideri Işınsu Kestelli, insan ihtiyaçlarının başında güvenliğin geldiğini söyledi.
Dünyanın sadece bilinen klasik risklerin değil, her geçen gün eklenen dijital tehditlerin de dünyası haline geldiğine değinen Kestelli, şunları kaydetti:
“İnsanların pervasızlığı, anti-virüs programlarını ya da ücretsiz tercih ettikleri programları kullanmamaları artık hem bireyleri hem de çalıştıkları kurumları bilinmez bir girdabın içine sürüklemiştir. Bir siber saldırı bir kişi, kurum ya da şirketi maddi ve manevi kayıplarla baş başa bırakabilir. Tedbir almaya harcanmayan maliyetin kat kat fazlasını harcamak bile yaraları sarmaya yetmeyebilir.Bu nedenle sadece işverenler, bilişim departmanı uzmanları değil, en deneyimli çalışanından en deneyimli çalışanına kadar herkes o şirkette veya kurumda staj yapmak, bir e-posta uzantısını açarken bile durup siber riskler hakkında düşünmek zorunda kalacak. bilince ulaşmak temel.”
İl Emniyet Müdür Yardımcısı Gülden Türkal da önceki yıllarda yayınlanan küresel bir rapora göre dünyada her 39 saniyede bir siber hata işlendiğini ve bu sayının 2022 prestijiyle çok daha yüksek olduğunu da söyledi.
Salgın sürecinin de etkisiyle hızla gelişen teknolojinin yanı sıra dijital alanda kullanıcı ve veri akışının artmasının, siber ortamda hackerlar ve siber hatacılar için kişisel bilgisayarlarda çok geniş bir yeni akın yüzeyi oluşturduğuna vurgu yapan Türkal, özellikle yakın gelecekte yapay zeka tabanlı sistemlerin internet ortamında yaygınlaşmasıyla birlikte bireylerin, kurumların ve devletlerin karşılaşacağı risklerin, kayıpların ve maliyetlerin daha da artacağını söyledi.
Siber hataların yüz yüze işlenen suçlardan hiçbir farkı olmadığının altını çizen Türkal, şunları kaydetti:
“Bireysel siber hatalarda taciz, cinsel istismar, şantaj, tehdit, hakaret, bilişim sistemlerini kullanarak dolandırıcılık ön sıralarda yer alırken, kurumsal anlamda savurgan yazılım, fidye yazılım, bilgi ele geçirme, sisteme erişim gibi hatalar ön plana çıkıyor.” kullanıcılar tarafından bilinen ve aktarılan bilgilerin sayısı da ivme kazanıyor. Siber saldırılara karşı korunmak hiçbir zaman mümkün olmayacağından, mevcut riski en aza indirgemek için istikrarlı, verimli ve güncel bir ağ güvenlik sistemi oluşturmak çok değerli ve değerlidir.”
Konuşmaların ardından İTB Genel Sekreteri Erçin Güdücü, “Yönetimde veri ve bilgi güvenliğinin değeri” konulu sunum yaptı.
Ardından uzman polis katılımcılara bilgi verdi.