Haber

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılı Atina’da kutlandı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100’üncü yılı Yunanistan’ın başkenti Atina’da düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Çağatay Erciyes’in ev sahipliğinde Atina Grand Bretaigne Oteli’nde düzenlenen resepsiyona yaklaşık 800 davetli katıldı.

Resepsiyona katılanlar arasında Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Frangoyannis, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı ve diğer Yunan kamu kurumlarının temsilcileri, Atina’daki yabancı ülkelerin diplomatik misyon başkanları, askeri ataşeler, sanatçılar, akademisyenler, basın mensupları ve basın mensupları yer aldı. vatandaşlar.

İstiklal Marşı ve Yunanistan İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ekim videolu açıklaması Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ve davetlilere gösterildi.

Büyükelçi Erciyes, törende yaptığı konuşmada, 2023 yılının; Cumhuriyetin 100’üncü yılı ve yeni Türk Yüzyılının başlangıcının yanı sıra Dışişleri Bakanlığı’nın kuruluşunun da 500’üncü yıl dönümü olduğunu belirterek, Bakanlığın Türkiye’nin 5’inci büyük dışişleri teşkilatı olduğunu vurguladı. 260 temsilciyle dünya.

Şanlı Türk tarihinde bir yüzyılın küçük bir zaman dilimi olduğunu belirten Erciyes, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yüzyılında eğitimden kültüre, ekonomiden bilim ve teknolojiye kadar çok büyük ilerlemeler kaydedildiğine dikkat çekti.

Erciyes, Türk-Yunan ilişkilerine de değinerek, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 183 yıl önce kurulduğunu ve kendisinin Atina’daki 44. Türkiye Büyükelçisi olduğunu hatırlattı.

İki komşu ülkenin sadece ortak coğrafya ve tarihi değil aynı zamanda ortak bir geleceği paylaştığını belirten Erciyes, iki ülkenin ortak çıkarının çatışma değil işbirliği olduğunu belirtti.

Büyükelçi Erciyes, iki ülke arasındaki tüm çatışmaların, uluslararası hukuka ve iyi komşuluğa dayalı samimi ve anlamlı bir diyalog, yasal hak ve çıkarlara karşılıklı saygı, düşmanlık yerine tarihten gelen uyumun getirilmesiyle çözülebileceğine inandığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis’in Vilnius ve New York’ta gerçekleştirdiği görüşmeleri hatırlatan Erciyes, iki ülke liderlerinin katılımıyla aralık ayında Selanik’te gerçekleştirilecek Yüksek Düzeyli İşbirliği Kurulu (YDİK) toplantısı için hazırlıkların yapıldığını sözlerine ekledi. devam ediyorlar.

beylikovahaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu