Haber

Azerbaycan’ın bağımsızlık günü İstanbul’da kutlandı

Kafkas İslam Ordusu’nun yardımıyla Ermenilere ve Bolşeviklere karşı direnerek ilk bağımsızlık çabasını gösteren Azerbaycan’ın bağımsızlığının 105. yıl dönümü İstanbul’da kutlandı. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin İstanbul Başkonsolosu Narmina Mustafayeva, “Kurulan ilk cumhuriyetin ömrü kısa olsa da bu cumhuriyet bağımsızlık ateşini yaktı ve halkın kendi hür devletine sahip olma duygusunu körükledi. Bu ateş 1990’ların başına kadar insanların yüreğinde yandı. 1991 yılında Sovyetler Birliği’nden ayrıldık ve ikinci kez özgürlüğümüzü ilan ettik. Azerbaycan artık güçlü ve bağımsız bir ülkedir” dedi.

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Bağımsızlık Günü’nün yıldönümü kutlamalarına Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Kubanicbek Omuraliyev, Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Narmina Mustafayeva, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Bağımsızlık Günü kutlamalarına katıldı. başkonsolosluklar, büyükelçilikler ve belediyeler, milletvekilleri, Türkiye’de yaşayan Azerbaycan vatandaşları ve çok sayıda davetli katıldı. Azerbaycan ve Türkiye milli marşlarının okunmasıyla başlayan kutlamada, konuklara Azerbaycan’a özgü yemekler de ikram edildi. Program fasıl gösterileri ve Azerbaycan’ın yöresel dans gösterileri ile devam etti.

‘İLK CUMHURİYETİN ÖMRÜ BİLE KÜÇÜK OLDU, İSTİKLAL ATEŞİNİ SINIRLANDI’

Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Narmina Mustafayeva, 28 Mayıs’ı her zaman büyük bir sevinç ve heyecanla kutladıklarını belirterek, “105 yıl önce doğuda İslam aleminin ilk demokratik cumhuriyeti kuruldu. Azerbaycan halkının ve cumhurbaşkanlarının bu eseri yaratması bizim için çok gurur verici olmakla birlikte, Azerbaycan halkının bölge halkları arasında kendi devletini kurma konusundaki güçlü iradesinin de bir göstergesidir. İlk bağımsızlığımız çok uzun sürmedi, 23 ay yaşadı ama bu kadar kısa sürede bile bakanlıklar, milli ordu ve üniversiteler kurmak için birçok çalışma yapıldı. Kültür ve eğitime çok değer verildi. Birçok değişiklik meydana geldi ve bu değişiklikler bölgedeki diğer halkları da etkiledi. İlk cumhuriyetin ömrü kısa olsa da, bağımsızlık ateşini yakmış ve insanların kendi hür devletlerine sahip olma duygusunu körüklemiştir. Bu ateş 1990’ların başına kadar insanların yüreğinde yandı. 1991 yılında Sovyetler Birliği’nde bağımsızlığımızı yeniden kazandık, onlardan koptuk ve ikinci kez özgürlüğümüzü ilan ettik. Bundan sonraki süreç de kolay olmadı ama özgürlüğümüzü ve bağımsızlığımızı korumayı başardık. Azerbaycan artık güçlü, bağımsız, özgür bir ülke olarak o halk cumhuriyetinin varisidir. Ülkemle, liderimizle, yiğit askerlerimizle, ordumuzla ve her bir vatandaşımızla gurur duyuyorum.

‘İKİ BAĞIMSIZLIĞIMIZDA BİZİ RESMİ OLARAK TANIYAN İLK ÜLKE TÜRKİYE OLDU’

Narmina Mustafayeva sözlerini şöyle sürdürdü:

Burada kardeşlerimizin arasında olmaktan iki kat mutluyuz. Türkiye, hem 1918’de hem de 1991’de Azerbaycan bağımsızlığını kazandığında Halk Cumhuriyeti’mizi resmen tanıyan ilk ülke oldu. Sevgili kardeşlerimizin arasında olmak ve bu tarihi yeniden kutlamak bizler için büyük bir onur ve mutluluktur. ‘

‘AZERBAYCAN’IN HAFİFLİĞİ, BİZİM HAFİFLİĞİMİZ; SEVİNÇ, BİZİM SEVİNCİMİZ’

Günün anlam ve önemine ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “Bir bayrak yükseldi mi bir daha inmez” diyerek Azerbaycan Milli Şurası üyeleri Mehmet Emin Resulzade’yi ve şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Azerbaycan’ın bağımsızlığı için rahmet, minnet ve şükranla yere düştü. Fedakârlıkları ve yiğitlikleri ile nesilden nesile gururla anlatılacak şanlı bir destanla ebedi kardeşliğimize damgasını vurdular. Dünya durdukça hep söyledik, söylemeye de devam edeceğiz; Karabağ’da zafere giden bu yolda tek yumruk tek yürek olmamız bunun en güzel örneklerinden biridir. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve tüm Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Bağımsızlık Günü kutlu olsun. Büyük Türk milletinin mensupları” dedi.

AZERBAYCAN CUMHURİYETİ’NİN BAĞIMSIZLIĞI İÇİN MÜCADELE

Azerbaycan’ın bağımsızlığı 28 Mayıs 1918’de Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te Mehmet Emin Resulzade başkanlığındaki Azerbaycan Milli Şurası tarafından ilan edildi. Türk-İslam aleminin ilk bağımsız cumhuriyeti olarak kurulan ve Müslüman doğunun ilk demokratik cumhuriyeti olarak kabul edilen Azerbaycan’ın ilk cumhuriyeti uzun sürmemiş, 23 aylık kısa bir faaliyet döneminde, Azerbaycan’da reformlar yapılmıştır. ekonomi, eğitim, din ve vicdan özgürlüğü alanlarında tüm vatandaşlara eşit haklar tanındı. 27 Haziran 1918’de hükümetin aldığı kararla Türkçe devlet dili ilan edildi. Daha önce pek çoğu Rusça okutulan ortaokullarda Türkçe eğitim verilmesi zorunlu hale getirildi. 7 Aralık 1918’de 120 sandalyeli meclis faaliyetlerine başladı. Ülkedeki tüm siyasi partileri ve etnik grupları temsil eden parlamento, 17 aylık faaliyet süresi boyunca 230 yasa tasarısını kabul etti.

Azerbaycan Demokratik Halk Cumhuriyeti 1920’de Sovyetler Birliği tarafından işgal edildi. 1980’lerin sonlarına doğru Sovyetler Birliği’nin dağılması Azerbaycan’da mücadeleyi yeniden canlandırdı. Tarihe Kanlı Ocak olarak geçen 20 Ocak 1990’da Kızıl Ordu bağımsızlık arzularını bastırmak için Bakü’ye girdi. O gün bağımsızlık yolunda 130’dan fazla asker şehit oldu. Azerbaycan Cumhuriyeti 28 Nisan 1920’de ülkenin Sovyet ordusu tarafından işgali ile sona erdi. 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Azerbaycan yeniden bağımsızlığını ilan etti. Bağımsızlık bildirgesinde Azerbaycan’ın 1918-20 döneminde faaliyet gösteren Azerbaycan Cumhuriyeti’nin varisi olarak kabul edildiği belirtiliyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu