Sağlık

Baş dönmesi ve denge probleminiz varsa kulak kistleriniz oynuyor olabilir.

DİKKAT VERTİGO OLABİLİRSİNİZ…

Adet döngülerinin nedenini bilmediğimiz baş dönmesini hepimiz yaşayabiliriz. Bunu bazen sıcak havaya, bazen yorgunluğa, bazen de kullanılan ilaçlara bağlıyoruz.

Peki ya bu kadar değilse? Baş dönmesi çok kolay sebep olabileceği gibi bazı hastalıkların habercisi de olabilir.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi KBB Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yıldırım Ahmet Bayazit; halk arasında kristal oyun olarak bilinen ‘Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV)’ hakkında bilgi verdi.

Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV), baş dönmesinin en yaygın nedenidir. Alenen ‘ kristal oyunolarak da anılır.

Kristaller neden oynuyor?

Hastanın BPPV nedeni bilinmiyor; Yine de Kafa yaralanması, stabilizasyon bölgesinin iltihaplanması, üst solunum yolu enfeksiyonuBazı cerrahi operasyonlardan sonra, ileri yaş, taşıt tutması, migren, uzun süreli yatak istirahati sonrası görülebilir.

Hastalığın nedeni; Yerçekimini algılamamızı sağlayan iç kulaktaki küçük kalsiyum kristallerinin (kanallitler) iç kulağın giriş adı verilen bölümünde normalde yapışık oldukları bölgeden ayrılarak iç kulak sıvısında serbest kalmasıdır. . Bu durumda kristaller iç kulağın yanlış kısmında veya yanlış kanalında sensörler üzerinde yüzmeye ve/veya takılmaya başlar.

Kristal oyunu nasıl belirlenir?

BPPV’yi farklı şekilde deneyimleyen kişiler olabilir; ama yine de yaygın semptomlar var. En sık görülen semptomlar; Bazı baş hareketleriyle ortaya çıkan ani baş dönmesi, mide bulantısı ve bazen kusmadır. Bu belirtiler saniyeler ile dakikalar arasında şiddetli bir şekilde hissedilebilir. BPPV en sık hasta yatağa gittiğinde veya yataktan kalktığında, yatakta döndüğünde, başını geriye doğru eğdiğinde veya öne doğru eğildiğinde ortaya çıkar. Sürekli baş dönmesi ve dengesizlik hissi yaşayabilirler; Bununla birlikte, saldırı ilerledikçe bu belirtiler azalacaktır.

Kimin kristal oynama olasılığı daha yüksektir?

BPPV’nin yaşam boyu insidansı %2,4 olup, 60 yaş üstü hastalarda 18-39 yaş arası hastalara göre 7 kat daha sık görülmektedir. BPPV, tüm yaş gruplarında kadınlarda erkeklerden daha yaygındır.

Kristal oyunu nasıl tedavi edilir?

Çoğu zaman hastalık doğal olarak kısa sürede geçer; Ancak bazı hastalarda resen düzeltme yapılmaz. Bu hastalar hekim tarafından değerlendirilmelidir. BPPV’de en yaygın tedavi, yeniden konumlandırma hareketleridir, yani kristallerin yepyeni yerlerine geri gönderildiği hareketlerdir. Epley Hareketi posterior (posterior) semisirküler kanal BPPV’de en sık kullanılan harekettir. Barbekü Hareketi genellikle yanal yarım daire biçimli kanal BPPV’de kullanılır. Bu hareketler tek seferde hastalığın %80-90 oranında iyileşmesini sağlar. Bazen ikinci veya üçüncü manevrayı yapmak gerekir ve bu hastaların %90’ında iyileşme ile sonuçlanır. Başarısız hastalarda alıştırma eğitimi uygulanarak sorun büyük ölçüde çözülmektedir. Nadiren tüm tedavilere rağmen hastalarda düzelme olmayabilir. Bu durumda cerrahi tedaviler gündeme gelmektedir. Hastalıklı yarım daire kanalı cerrahi olarak kapatılabilir veya hastalıklı taraftaki stabilite sınırı kesilebilir.

Kristal oyunu tekrar ediyor mu?
BPPV tekrarlayan bir hastalıktır. BPPV nüksü hastaların 1/3’ünde ilk yıl içinde, hastaların en az yarısında ilk 5 yıl içinde görülür; ama bu korkulacak bir şey değil. Genellikle ilk hastalıkta olduğu gibi düzeltici işlemlerle tedavi edilir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu