Haber

Muhtarlardan Dip Çamur Temizliğine tam not

Büyükşehir Belediyesi’nin İzmit Körfezi’ni dev bir akvaryuma çevirecek olan Yer Çamuru Temizleme Projesini gören muhtarlar projeye hayran kaldı.

Kocaeli genelinde görev yapan Muhtarlar, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin “Yerinde Tanıtım Programı” kapsamında Türkiye’nin en büyük çevre projelerinden biri olan İzmit Körfez Tabanı Çamur Temizliği Projesi’ni inceliyor. Programın ilk ayağında İzmit, Derince, Körfez ve Başiskele mahalle muhtarları projenin uygulandığı şantiyeyi yerinde görme ve yapılan çalışmaları yerinde görme fırsatı buldu. Devam eden program kapsamında tüm ilçelerdeki muhtarlar, İzmit Körfezi’ni ve Marmara’yı diriltecek proje hakkında bilgi alacak ve çalışma alanında incelemelerde bulunacak.

 

YURTİÇİ TANITIM PROGRAMI

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı, Kocaeli’deki proje ve gelişmelerden toplumun geniş kesimlerini haberdar etmek ve yapılan çalışmaları yerinde görmek amacıyla,

“Sürdürülebilir Çevre Hizmetleri ve Yatırımları Yerinde Tanıtım Programı” başlatıldı. Program kapsamında Kocaeli’de bulunan STK, dernek, kurum ve kuruluş kümelerine yönelik proje bilgilendirme gezileri düzenlenmektedir. Bu kapsamda İzmit Körfez Tabanı Çamur Temizleme Projesi’nin Kocaeli’de muhtarlar tarafından görülmesi amacıyla “Dipten Diriliş Muhtar Ziyaretleri” programları başlatıldı. Çevre Koruma ve Denetim Daire Başkanlığı ile Muhtarlık İşleri Daire Başkanlığı’nın da katkı sağladığı programa İzmit, Derince, Körfez ve Başiskele ilçelerinin mahalle muhtarları katıldı. Program öncesi Muhtarhane’de düzenlenen toplantıda Çevre Koruma ve Denetim Dairesi Başkanı Mesut Kıymet, ilgili şube müdürleri ve muhtarlar hazır bulundu.

 

“KÖRFEZ BÜYÜK BİR AKVARYUM OLACAK”

İzmit Körfezi ve Marmara Denizi’nde dirilişi dipten başlatan Toprak Çamur Temizliği Projesi ile ilgili sunum yapan Ehemmiyet, körfezi dev bir akvaryuma dönüştürmek için uzun soluklu bir çalışma başlatıldığını söyledi. proje kapsamında. Ehemmiyet, TÜBİTAK MAM ve İstanbul Üniversitesi ile yaptıkları fizibilite ve uygulama projesi doğrultusunda İzmit Körfezi’nin doğu kıyısındaki çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Cutter Suction Dredger denilen gemilerle dip çamurunu vakum sistemiyle çekiyoruz. yaklaşık 7-8 kilometrelik boru hatları ile çamuru karaya nakletmek. Karada söz konusu çamuru topaklaştırıyoruz. Daha sonra geotekstil tüplere alıyoruz. Burada su tekrar denize gidiyor ama çamur kısmı tüplerde kalıyor.

 

“8,5 MİLYON TON ALT ÇAMUR”

Türkiye’nin en büyük çevre projesi olan İzmit Körfezi’nden dip çamuru uzaklaştırma projesi tamamlandığında 720 hektarlık alandan yaklaşık 8.5 milyon ton çamurun çıkarılacağını vurgulayan Kıymet, “Bu çok büyük bir oran. Bu yüzden önce depolamayı hedefliyoruz. Geçtiğimiz haftalarda Kocaeli ve Türkiye’deki çeşitli üniversitelerden akademisyenler geldi. Projemizi inceliyorlar. Çamurun farklı bir alanda kullanılması konusunda çalışmalar yapıyorlar” dedi.

 

MUHTARLAR ŞAŞIRDI

Daire başkanı Ehemmiyet, brifing sonrası muhtarların projeyle ilgili sorularını yanıtladı. Daha sonra muhtarlar, Temel Çamur Temizleme Gemisi, Dozajlama Ünitesi ve Susuzlaştırma Tesisinde incelemelerde bulunarak, süreçler hakkında bilgi aldı. Projenin İzmit Körfezi’nin geleceği için çok değerli olduğunu vurgulayan mahalle muhtarları, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a çalışmalarından ve emeği geçenlerden dolayı teşekkür etti.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu