Sağlık

Pterjium hastalığına dikkat edin: Kalıcı görme bozukluklarına neden olabilir

Gözde şiddetli kızarıklık ve batmaya neden olan bir hastalık olan pterjium, önemsenmediğinde ya da önemsenmediğinde kornea tabakasında önemli hasarlara neden olabiliyor. Kalıcı görme bozukluklarına neden olabilen hastalık hakkında bilgi veren Prof. Dr. Parıltı Acar Göçgil, “Pterjium hastalığı, güneşin ultraviyole ışınlarına maruz kalan kişilerde ve açık havada tozlu-kuru ortamlarda daha sık görülür. Ptergium doğal görünümü de bozabilir. gözün.” şeklinde konuştu.

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. ince bir zar tabakasıdır.Normalde bu tabaka çıplak gözle görülemeyecek kadar incedir.Ancak göz travması,mikrobik enfeksiyon,alerjik reaksiyon gibi durumlarda damarlar genişleyerek popüler bir kızarıklık oluşturur.Bu ince zar tabakası oluşur. konjonktiva adı verilen bir tabakadır.”Gözün şeffaf kısmını örten bir dokudur. Hastalık, bu tabakanın damarları ve bağ dokusu alışılmadık derecede kalınlaşıp korneaya ilerlediğinde ortaya çıkar. Bu hastalık kornea tabakasına zarar vererek kalıcı görme bozukluğuna neden olabiliyor” dedi.

“GÖZLERİN DOĞAL GÖRÜNÜMÜNÜ BOZABİLİR”

Pterjium hastalığının, güneşin ultraviyole ışınlarına ve açık havada tozlu-kuru ortamlara maruz kalan kişilerde daha sık görüldüğünü belirten Prof. Her iki tipte de görülebilir ancak bulaşıcı bir hastalık değildir. Pterjium travma veya genetik faktörlerle de oluşabilmekte ve şiddetli kızarıklık ve batmalara neden olabilmektedir. şiddetli kızarıklık ve batma. Pterjium ayrıca gözün doğal görünümünü bozabilir.”

“MİLF VEYA CİDDİ HASTALIK BELİRTİLERİ GÖSTEREBİLİR”

Pterjium hastalığının hafif ya da şiddetli rahatsızlık belirtileri gösterebileceğini belirten Prof. Dr. Göçgil’in açıklaması şu şekilde:

“Özellikle pterjiyumun büyüdüğü durumlarda kızarıklık ve iltihaplanma görülür. Bulanık görme ve kuruluk, kaşıntı, yanma ve batma hissi, yabancı cisim hissi, yırtılma gibi sorunlar hastalığın belirtileri arasında sayılabilir. Çoğu durumda tedavi gerekebilir. şart değil.Ancak hastalıklı bölge kızarıyor ve yanıyor veya batıyorsa veya batma hissi varsa göz damlası ve merhemlerle rahatlama sağlanabilir.Erken evrelerde de şu gibi yöntemlerle gözler rahatlatılabilir. güneş gözlüğü kullanımı, çevresel faktörlerden korunma ve suni gözyaşı damlaları.”

DAMLA TEDAVİSİ İLK UYGULANAN YÖNTEM

“Pterjiyumda damla tedavisi, hastaların ve doktorların hastalığın ilerlemesini durdurmak için başvurdukları ilk işlemdir. Damla tedavisi ile göz yüzeyinin kuruluğunun önlenmesi ve iltihaplanma ataklarının kontrol altına alınması hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaktadır. UV korumalı kullanımı güneş gözlüğü de pterjiyumun ilerlemesini azaltır.Pterjium bazı kişilerde yırtılmalara neden olur.Düşüştükçe sıklıkla kızarır, kanlanır ve iltihaplanır.

GELECEK AŞAMALARDA DÜZELTİLEMEZ GÖRME SORUNLARINA YOL AÇABİLİR

Hastalığın ilerlemesi durumunda cerrahi tedavinin gerekli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Göçgil, açıklamasına şöyle devam etti:

“Pterjium hastalığının ilerlemesi nedeniyle göz dokularında hasar meydana gelebilir. Gözün kornea tabakasındaki bozukluklar nedeniyle astigmat gibi gözlükle düzeltilemeyen görme bozuklukları meydana gelebilir. Pterjium ilerlediğinde kornea gözü tehdit edecek düzeyde veya kozmetik olarak hastaya rahatsızlık verecek düzeyde ise cerrahi operasyonla tedavi edilir.Hastalığa yakalanan kişilerin durumu ciddiye alıp bir göz doktoru tarafından takip edilmesi değerlidir.

Pterjium hastalarının cerrahi tedaviye başvurma nedenlerini genellikle tozlu ve güneşli ortamlarda sevilen kızarıklık ve yanma hissi, pterjiyuma bağlı ileri düzeyde astigmatizma, pterjiyumun kornea merkezine doğru ilerleme eğilimi, Hastayı kozmetik olarak rahatsız eden pterjiyum.

Pterjium tedavisinde önemli olan nokta kalıcı ve geri dönüşümsüz astigmatik etkinin veya görme ekseninde pterjium varlığının cerrahi müdahale ile önlenmesidir. Cerrahi tedavi ile göz sağlığına zarar vermeden pterjium tedavi edilip durdurulabilmektedir. Cerrahi tedavide fazla dokular temizlenir ve bölgeye doku nakli yapılarak hastalığın tekrarlama riski azaltılır. Bu sistemler, pterjium hastalığının ilerlemesini durdurmak ve göz sağlığını korumak için değerlidir.”

AMELİYAT SONRASI REÇETE RİSKİ YÜKSEK

“Pterjium cerrahisi, hastalığın tekrarlama riskinin yüksek olması ve daha belirgin bir şekilde geri dönme olasılığı nedeniyle değerlidir. Ameliyat sonrası nüks ve komplikasyon riskini azaltmak, hızlı ve konforlu bir düzelme süreci sağlamak için farklı cerrahi teknikler mevcuttur. • Ultraviyole ışınlarından korumak gereklidir.

Kaynak: ANKA / Sağlık

akcakale-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu