Haber

Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Seçimleri Başladı

TÜRKİYE, beş yıl süreyle görev yapacak olan 13. cumhurbaşkanını seçmek için sandık başında. Yurt genelinde saat 08.00’de oy verme işlemi başlayacak ve seçmenler saat 17.00’ye kadar oy kullanabilecek.

Türkiye Cumhuriyet tarihinde ilk kez gerçekleştirilecek olan Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde ikinci sağlık oylaması için oy kullanma süreci saat 08.00’deki prestij ile başladı. Oy verme işlemi öncesi yemin eden sandık kurul başkanı ve üyeleri, zarfları ve oy pusulalarını saydı. Sandık kurulu üyelerinin yerlerini almasının ardından seçmenler, üzerlerinde Türkiye Cumhuriyeti (TC) kimlik numarası bulunan ve kimliklerini açıklayan resmi belgelerle hiç tereddüt etmeden okullara gelerek oylarını kullanmaya başladı.

OY VERMEK İÇİN 60 MİLYONDAN FAZLA OY BEKLENİYOR

5 yıl görev yapacak cumhurbaşkanının belirleneceği seçim için ülke genelinde 973 ilçe ve 1094 ilçe seçim kurulunda 191 bin 884 sandık kurulurken, 60 milyon 769 bin 268 seçmen oy kullandı. ülke. Seçimde; Kemal Kılıçdaroğlu ve Recep Tayyip Erdoğan yarışacak.

47 BİN 523 YENİ OY İLK KEZ OY VERİLECEK

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda 18 yaşını dolduran 47 bin 523 yeni seçmen var. Bu gençler Cumhurbaşkanlığı seçiminde ilk kez oy kullanabilecekler.

Yurt genelinde oy kullanma işlemi saat 08:00’de başlayacak ve 17:00’de sona erecek. Ancak saat 17.00’den sonra sandıkta oy kullanmak için bekleyen seçmenler varsa, bu seçmenler cumhurbaşkanı tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanacaklardır.

TÜM SANDIKLAR BİRLİKTE AÇILACAK

73 ülkede 151 temsilcilikte 167 noktada YSK tarafından yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenlerin oy kullanabilmesi için sandıklar kuruldu. Yurt dışı temsilciliklerinde 20 Mayıs’ta başlayan oy kullanma süreci, 24 Mayıs’ta sona erdi. Yurt dışı temsilciliklerde toplam 1 milyon 783 bin 107 kişi oy kullandı.

Öte yandan gümrük kapılarında oy verme işlemleri yurt genelinde olduğu gibi saat 17.00’ye kadar devam edecek. Yurtdışı İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından kontrol edilerek teslim edilecek oylar, saat 17.00’de oy verme işleminin sona ermesinin ardından diğer sandıklarla birlikte açılacak.

YAYIN YASAĞI YSK KARARI İLE SINIRLANACAK

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararlarına göre; Seçimler ve sonuçları hakkında saat 18.00’e kadar basında varsayımlarda bulunulması yasaklanacak. 18.00-21.00 saatleri arasında YSK tarafından seçimle ilgili haber ve duyurular yayınlanacak. 21:00’den sonra tüm yayınlar ücretsiz olacak, YSK bu saati daha erkene alabilecek.

ANKARALILAR sandıkta

Öte yandan 4 milyon 280 bini aşkın seçmenin bulunduğu başkentte vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren oy kullanacakları okullara gelmeye başladı. Kocatepe Mimar Kemal Anadolu Lisesi’ne gelen vatandaşlar, dersliklere kurulan kulübelere girerek oy kullandı.

haberhorasan.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu