Haber

Kozan’da Narenciye Kabukları Kilosu 20 Liradan Satılıyor

Adana’nın Kozan ilçesinde bu yıl dallarında kalan ve değeri kalmayan narenciyeler, kabukları kuruyunca kilosu 20 liradan satılıyor.

Bu yıl Çukurova’da bahçedeki narenciyenin kilo fiyatı 1 liraya, limonun kilosu bile 1 liranın altına düştü. Bu yıl narenciye çiftçiyi sevindirmeyince vatandaşlar kabuğunu kurutup satmaya başladı. Kozan’ın Turunçlu İlçesi’ne bağlı Konak köyü sakinleri, aileleriyle birlikte limon, portakal ve narenciye kabuklarını soymak için seferber oldu. Şubesinde 1 TL’ye alıcı bulamayan narenciyeleri soyarak, çamaşır gibi soyup kurumaya asarak kilosu 18-20 TL’den satmaya başladı. Narenciye kabukları kozmetik ve ilaç endüstrilerinde kullanılmaktadır.

Römorklarla evlerinin bahçelerine limon, portakal ve narenciye taşıyan Turunçlu Mahallesi sakinleri, evlerinin önünde aileleriyle birlikte önce günlük yaklaşık 200 kilo narenciyenin kabuklarını soyuyor, ardından çamaşır ipine koyuyor. kurutmak için büyük çaba.

Mahalle sakinlerinden Suzan Yıldırım, israfı önlemek için limon kabuklarını burada soyduklarını kaydederek, “Torunlarım getiriyor, biz de soyup kurutuyoruz. Meyvenin fiyatı dal başı 1-2 TL,” dedi. kabuğunu da 20 TL’ye kadar satıyoruz. Ağaçta kalırsa çiçeğe zarar verir, yere düşerse ekonomiye katkı sağlıyoruz.” .

Ahmet Yeğenoğlu, “Her evde yaklaşık 500 kilo narenciye soyuluyor ve ekonomiye kazandırılıyor. Bahçedeki dalda bırakılması ağaçlara ve bahçeye büyük zarar veriyor. Şubat ayında Çukurova’da kısa kollu geziyoruz. Narenciyeler bir ay sonra çiçek açacak ve toplanması gerekiyor. Limonları, portakalları soyup ekonomiye kazandırıyoruz.” “Para kazanıyoruz” dedi.

Okulların tatil olduğunu bilen mahalledeki öğrenciler, ailelerinin narenciye soymasına yardım ederek okul harçlıklarını kazanıyorlar. – ADANA

haber-ovacik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu